Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®)

Trauma Release & Breathwork (TRB®)

Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®)
Trauma Release & Breathwork (TRB®)

Waarom praten over trauma niet werkt.

Trauma heeft op de eerste plaats invloed op ons lichaam en niet onze geest.  Daarom helpt praten over ons trauma ook nauwelijks en moeten we onze lichaamsbeleving gebruiken om het trauma te verwerken. Trauma Release Therapie laat gelukkig zien hoe toegankelijk de natuurlijke veerkracht van ons lijf is en hoe we de ervaring van veiligheid in ons lijf kunnen terugvinden.

Positieve effecten van de BRTT:

Loslaten van oude trauma’s
Inzichten over je emoties en gevoelens
Beter omgaan met angst, stress en spanning
Meer vebinding met je lichaam en meer uit je hoofd
Meer zelfvertrouwen en zelfkennis
Algehele ontspanning
Vermindert chronische pijnklachten

Wat is BRTT

BRTT is een wetenschappelijk onderbouwde therapie waarbij het lichaam zichzelf herstelt van overweldigende ervaring uit verre- of recente verleden doormiddel van trillingen.

Met de BRTT kan je op een pure manier, zonder de trauma details te kennen werken aan je trauma. Je onbewuste weet het allemaal, en dat is waar de genezing en bevrijding gebeurt.

Als vechten en vluchten niet kan, raak je bevroren

Trauma kan ontstaan als we willen vechten of vluchten maar we nergens heen kunnen. Dan komen we in een verlamming terecht, raakt je zenuwstelsel overweldigd en kan je lichamelijke instincten niet voltooien. Je reptielbrein wordt actief en verstoort de integratie van je hersenen.

HOE WERKT HET

De natuurlijke manier voor je lichaam om overbodige spanning kwijt te raken is door de spieren te laten trillen. Het trillen van je lichaam is een natuurlijk fysiologische fenomeen. In de dierenwereld is dit heel normaal, vaak zie je bij honden, katten en paarden dat ze de stress letterlijk van hun afschudden wanneer er een “aanval” is geweest. Wij mensen onderdrukken het trillen door gewoon door te gaan en niet stil te staan wat het lichaam eigenlijk van je wilt.

Door het trillen te onderdrukken, blokkeer je het natuurlijke loslaat-mechanisme van je eigen lichaam waardoor stress opgeslagen blijft en waardoor je spieren gemakkelijk overspannen of verkrampt raken. Je blijft dus langdurig in een staat van vechten, vluchten of bevriezen.

Met de juiste begeleiding kan je lichaam zichzelf herstellen. De geblokkeerde overlevingsenergie wordt zo op een veilige en geleidelijke manier ontladen. Nadat de effecten van het trauma opgelost zijn en de balans in het autonoom zenuwstelsel hersteld is, kan het oude trauma onder ogen gezien worden als een ervaring uit het verleden zonder dat het zenuwstelsel activeert. Na deze ontlading ervaren mensen vaak een sterke afnamen van hun klachten.

Dankjewel voor de sessie met de fijne begeleiding die ik als helend heb ervaren. Ik merk dat ik dichterbij mezelf ben en dat ik het scannen van “mensen wat meer los kan laten.” Omdat ik meer innerlijk vertrouwen kan voelen, dat ik er nu wat aan kan doen als iemand niet oke met mij omgaat, dat ik die innerlijke kracht bezit.

Trauma Release & Breathwork

Ademen als medicijn voor lichaam en geest.

HET BELANG VAN ADEMHALEN

Ademen lijkt zo eenvoudig. We doen het ongeveer 20.000 keer per dag zonder na te denken.

Maar inademen tijdens meditatie kan je geest en lichaam naar nieuwe hoogten brengen. De ademhaling is een krachtig hulpmiddel als je weet hoe je hem moet gebruiken. 

Het belang van ademen wordt vaak over het hoofd gezien omdat het zo gemakkelijk en automatisch lijkt. Op het eerste gezicht is het een basisactiviteit waar je niet over na hoeft te denken. Maar als je begrijpt hoe de ademhaling je fysiologie beïnvloedt, zal het duidelijk worden waarom zowel Navy SEAL’S als yogi’s de ademhaling intensief trainen.

Door je ademhaling te veranderen, verandert de manier waarop je de wereld ziet door jouw autonome zenuwstelsel (ANS) te beïnvloeden, dat is gekoppeld aan je hormonen en neurotransmitters.

Elke ademhaling die je neemt, stuurt essentiële informatie naar je hersenen, hart en longen via je ANS.

De ANS beheert de interne functies van je lichaam, zoals het reguleren van de hartslag, druk en spijsvertering, en men dacht voorheen dat je er geen bewuste controle over had (vandaar de naam “autonoom”). 

Meer recentelijk hebben wetenschappers ontdekt dat de ademhaling dit systeem rechtstreeks beïnvloedt, waardoor je je ANS op commando kunt beïnvloeden. Met de rustige ademhalingstechnieken, kun je leren deze toestand te activeren.

Je ademhaling communiceert via het ANS met de rest van je lichaam. Een langwerpige, soepele ademhaling vertelt je lichaam bijvoorbeeld om te ontspannen, terwijl een snelle ademhaling je lichaam vertelt dat het wordt achtervolgd door een leeuw, waardoor het vecht-of-vlucht systeem (sympathisch zenuwstelsel) wordt geactiveerd. Door goed te ademen, leer je toegang te krijgen tot beide scenario’s.

KRIJG DE CONTROLE

Onze ademhaling beheersen is de controle hebben over ons lichaam en onze geest.” 

Naast de fysiologische impact van ademen, is er nog een andere belangrijke reden om je te concentreren op ademen tijdens meditatie: de ademhaling dient als de poort naar bewuste zelfbeheersing.

Terwijl de oerdelen van je hersenen je de hele dag automatisch laten ademen, is je rationele prefrontale cortex ook in staat om de ademhaling onder controle te krijgen. Met andere woorden, ademen is zowel automatisch als autonoom, afhankelijk van of je oplet.

Er zijn een paar aanvullende redenen waarom veel meditatie beoefening rond de ademhaling draait:
– De ademhaling kan je helpen dingen op een subtieler niveau te ervaren, aangezien het observeren ervan een bepaald niveau van bewustzijn vereist.

– Door je te concentreren op de gewaarwordingen van de ademhaling, verlaat je je ‘ vertellende geest ‘ en in je fysieke lichaam. Op deze manier stemt het creëren van een relatie met de adem je af op je innerlijke wereld.

“De adem weet hoe hij dieper moet gaan dan de geest.”

We behandelen twee verschillende methoden van ademhalingsmeditatie: rustige ademhaling en bio-energetische ademhaling .

We zullen ook enkele variaties van elk behandelen, zodat je de ademhaling op verschillende manieren onder de knie kunt krijgen.

De eerste techniek zal je geest in een staat van diepe ontspanning brengen, terwijl de laatste warmte en energie in het lichaam zal genereren. Het is belangrijk op te merken dat deze een krachtig effect op je kunnen hebben en zelfs een licht veranderde staat van bewustzijn kunnen veroorzaken.

” Ik voel me blij, vrolijk en energiek. Wat me het meeste is bijgebleven en wat me rust geeft is dat het vechten niet meer hoeft.

Just take a deep breath and let go

Wanneer is Body Remembers Trauma Therapie & Breathwork wel of niet geschikt

BRTT kan je inzetten voor oa:

✅ Chronische pijn en verhoogde spierspanning
✅ Slaapstoornissen
✅ Chronische vermoeidheid
✅ Hoofdpijn en migraine
✅ Fibromyalgie
✅ Whiplash
✅ Concentratieproblemen
✅ Depressie
✅ Angststoornissen
✅ PTSS
✅ Hart- en vaatziekten
✅ Overgewicht 
✅ Maag- en darmklachten
✅ Stemmingswisselingen
✅ Burn-out 

BRTT is niet geschikt bij:

❌ Zwangerschap
❌ Verslaving aan psychoactieve middelen (soft- en harddrugs)
❌ Hoge oogboldruk
❌ Hartklachten, te hoge of lage bloeddruk
❌ Psychische klachten zoals schizofrenie, psychose en/of epilepsie

Ook bij het gebruik van de volgende medicatie is het niet geschikt om een BRTT behandeling te ondergaan:

❌ Antidepressiva of angst-onderdrukkers, zoals: Paroxetine (Seroxat), Fluoxetine (Prozac), Citalopram (Cipramil), Mirtazapine Fluvoxamine (Fevarin) en Sertraline (Zoloft), of andere merken en types anti-depressiva en zo ook het kruid Kanna (Sceletium tortuosum) en Valeriaan.
❌ Methylfenidaathydrochloride (Ritalin)
❌ Slaapmiddelen
❌ Bloeddrukverlagers
❌ Verdovingsmiddelen
❌ Bètablokkers
❌ Migraine medicatie
❌ Allergie medicatie
❌ Hoest remmende medicatie
❌ Neussprays (even een weekje mee stoppen)

Gebruik je medicatie die er niet tussen staat? Laat dit in het intake formulier weten!

Ben jij de volgende die een ervaring deelt?

Dit is wat andere zeggen over hun Body Remembers Trauma Therapy

Ik ben me nog steeds aan het verwonderen over wat er allemaal gebeurd is, wat ik gedaan heb en hoe ik me nu voel. Heel bijzonder en inspirerend! “

” Wederom dankjewel voor de fijne en veilige setting gister. Tijdens en na de sessie voelde ik me gehoord en gezien. Er is een hoop gebeurd, gevoeld, erkennen en mogen loslaten. “

” Ik besefte me dat het gevoel het loslaten van het gevoel machteloos te zijn, ruimte heeft gegeven voor het missen van mensen en gevoel, soms heel verdrietig maar is veel fijner dan het gevoel te hebben te moeten vechten.

Trauma Release & Breathwork is een van de veiligste en meest directe manieren om ons lichaam, geest, emoties, en spiritualiteit te verkennen

De opleiding wordt mogelijk gemaakt door Inner-Journey.
Na mijn 3 daagse opleiding en mijn 2 daagse terugkomdag ben ik nu officieel een erkende facilitator van de BRTT & TRB.

Kijk voor meer informatie op :